Kunnen wij u helpen

09:00 - 18:00

Breng een bezoekje

 Grote Steenweg 10/0
2431 Veerle

Help! Taxuskever gesignaleerd

Help! Taxuskever gesignaleerd

Last van de taxuskever? Een mooie taxusplant of taxushaag is echt een sieraad in uw tuin. Het is natuurlijk heel jammer als uw taxus zijn kleur verliest en langzaam afsterft. U bent misschien ten einde raad en vraagt zich af: hoe komt dit? Het antwoord bevindt zich vaak 10 cm diep in de grond. Hier zitten de larven van de taxuskever: witte beestjes met een bruine kop. Deze larven groeien uit tot taxuskevers die uw mooie taxus zullen aanvallen. De beestjes zijn niet makkelijk te betrappen en bestrijding kost dan ook flink wat moeite, maar dit heeft u vast wel over voor uw mooie taxus.

Wanneer is de taxuskever actief?

Juni en juli zijn dé maanden voor de taxuskever om toe te slaan. De kevers zijn alleen ’s nachts actief en verstoppen zich overdag. Hierdoor is het ook zo lastig om ze op te sporen. Als u vermoedt dat uw taxus is aangetast door de taxuskever, leg dan een plank op de grond en kijk overdag of hier kevers met een lange snuit in verstopt zitten. Zoek ook naar taxusnaalden waar hapjes uit zijn genomen. Vanaf eind juli vreten de larven van taxuskevers vanuit diep in de grond aan de wortels van uw taxus. Deze zullen zich het volgende jaar ontpoppen tot taxuskevers. Ook andere planten met vlezige wortels kunnen worden aangetast. Een voorbeeld van zo’n plant is Magnolia.

Heeft mijn taxus last van de taxuskever?

Als de taxuskever zijn zinnen heeft gezet op uw taxus zult u dit gauw genoeg merken. Let op de volgende zaken:

  • De bladeren van de taxus verdwijnen langzaam maar zeker, doordat de taxuskever deze ’s nachts wegvreet.
  • De taxus zal zijn frisgroene kleur verliezen, doordat larven de wortels wegvreten. Er kunnen dan niet meer genoeg voedingsstoffen worden opgenomen.
  • Uw taxus kan uiteindelijk zelfs afsterven. Helemaal als deze meerdere jaren achter elkaar wordt aangevallen door de taxuskever.

Wilt u zeker weten dat de taxuskever uw plant aan het aanvallen is? Neem dan ’s nachts een kijkje in uw tuin.

Bestrijding

De beste bestrijding is biologische bestrijding. U kunt bij ons in het tuincentrum bijvoorbeeld aaltjes kopen. Deze microwormen kruipen als het ware in de larve en doden deze van binnenuit. Vervolgens zullen ze hun gastheer opeten en op zoek gaan naar de volgende larve. Zet de aaltjes net na de zomer in, want dan zijn de larven jong en kwetsbaar. Zorg ervoor dat de grond warm en vochtig is. Door in mei en juni wekelijks te harken of te schoffelen verstoort u de overgang van pop naar volwassen kever. De poppen sterven namelijk af als ze boven de grond of in het licht liggen. Denkt u de taxuskever of symptomen van aantasting te hebben gezien? Maak een foto van de schade en kom langs in ons tuincentrum. Wij zullen u dan voorzien van deskundig advies. Wij verkopen biologische insecticide tegen de taxuskever en allerlei andere plagen in de tuin.