Kunnen wij u helpen

09:00 - 18:00

Breng een bezoekje

 Grote Steenweg 10/0
2431 Veerle

Hydrocultuur

Hydrocultuur is de techniek die gebruikt wordt om planten te laten groeien op kleikorrels. In plaats van gewone potgrond haalt de plant zijn voedingsstoffen uit met voedingsstof verrijkt water. Deze cultuur wordt vaak toegepast in kantoren omdat ze weinig onderhoud vergen maar uiteraard leent hydrocultuur zich ook uitstekend voor thuis op de vensterbank of voor grote kamerplanten. Hydrocultuur planten, of hydroponie planten, zijn planten die u misschien ooit wel eens gewoon in pot heeft gekocht. Planten als de begonia, anthurium en geranium lenen zich hier bijvoorbeeld ook goed voor!

De voordelen van Hydrocultuur

Tegenwoordig zien we hydrocultuur vaak terug in de vorm van mooi opgemaakte vaasjes of terraria met daarin bijzondere planten. Maar hydrocultuur is ook goed toe te passen op kamerplanten in pot. En wist je dat het creëren van hydrocultuur ook grote voordelen heeft?

Het grootste voordeel van hydrocultuur, of hydroponie planten, is dat de watermeter aangeeft wanneer er water gegeven moet worden. Je geeft dus nooit te veel of te weinig water en bovendien is de kans op ziektes zeer laag omdat de schimmels zich niet kunnen ontwikkelen op de gebakken kleikorrels. Een ander voordeel is dat er verschillende planten in één bak gezet kunnen worden omdat elke plant zelf zoveel water met voeding opneemt als hij zelf nodig acht. 

Maar dit is lang niet alles. Hieronder hebben we nog meer voordelen van hydroponie planten op een rijtje gezet:

  • Een schoon en zuiver systeem

De gebakken kleikorrels die gebruikt worden voor hydrocultuur zijn vrij van ziektekiemen, hierdoor heeft de plant geen last van bodemziekten. Ook voelen beestjes zich eerder thuis in potgrond, en niet tussen hydrocultuurkorrels. De levensduur van de planten wordt hierdoor verlengd.

  • Besparen op onderhoudskosten

Een hydrocultuur plant behoeft maar eens in de vier à vijf weken water. Gebruik je hydrocultuur op kantoor? Dan hoef je de planten dus maar twaalf keer per jaar te verzorgen. Bij grondplanten is dat minimaal het dubbele.

  • Goedkoper op lange termijn

Hydrocultuur is iets duurder in aanschaf ten opzichte van een gewone grondplant. Maar op de lange termijn is dit een goedkopere oplossing, omdat de planten in het algemeen sterker zijn en daardoor een langere levensduur hebben. Je hebt dus langer plezier van je planten!

Zijn hydrokorrels hetzelfde als hydrocultuur?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: nee. We spreken enkel van hydrocultuur wanneer de hydrokorrels de potgrond in zijn geheel vervangt. Gebruik je hydrokorrels als toevoeging aan de potgrond, dan zijn deze bruine korrels enkel een hulpmiddel om de watergift van je kamerplanten te reguleren. De hydrokorrels nemen het overtollige water op en laten het geleidelijk weer los, precies zoals planten het het fijnst vinden. Voeg de hydrokorrels toe aan de bodem van de pot of meng ze met de hand door de potgrond heen. Geef je dan per ongeluk toch een scheut te veel? Geen zorgen. De hydrokorrels reguleren nu de watergift voor je.

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten