Kunnen wij u helpen

09:00 - 18:00

Breng een bezoekje

 Grote Steenweg 10/0
2431 Veerle

IJs en sorbets uit eigen tuin

IJs en sorbets uit eigen tuin

Op deze site van ons tuincentrum in Veerle - Laakdal gaven we al eerder culinaire tips om van te genieten tijdens de zomer in eigen tuin. Onder andere over hoe u zelf thee en ijsthee kunt maken met ingrediënten uit eigen tuin en uit de potten op uw balkon of (dak)terras. Wie lust er in de zomer nu niet een lekker verkoelend ijsje of frisse sorbet? Ook die kunt u zelf maken.

IJzig lekkere vruchten, bloemen en kruiden

Zelf ijs maken lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer u een (kleine) ijsmachine heeft. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heeft u alleen een blender en een vriesvak nodig.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kunt u experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houdbaar schepijs. Voor vers gemaakt ijs dat u nog dezelfde dag opeet is dat niet nodig. Suiker hoeft u ook niet per se toe te voegen. Veel vruchten zijn al zoet genoeg. U kunt de suiker eventueel vervangen door honing, ahornsiroop of de fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

In de ijsmix

Afhankelijk van wat u in uw tuin of op uw balkon hebt groeien kunt u denken aan frambozen-, aardbeien- of bramenijs of ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten en zeef het mengsel indien nodig om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is kunt u nog wat appel, banaan, yoghurt of kwark toevoegen.

U kunt ook eetbare bloemen in uw ijs verwerken, zoals die van komkommerkruid, Oost-Indische kers, lavendel en salie. Of uw ijs ermee decoreren. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of ahornsiroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kunt u ervan smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat u er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor het maken van ijs gebruikt u naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die u tot uw beschikking hebt. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Voor sorbets voor vier personen hebt u circa 500 gram vruchtenpuree nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, (bloemen)honing of ahorn- of cassissiroop, een theelepel fijngesneden roomse kervel of stevia, een snufje zout of peper. 

Smakelijk(e) bladeren

Er zijn praktische en inspirerende boeken uitgegeven over het zelf maken van ijs, sorbets en ijslollly's, zoals 'IJs in elk seizoen' van de bekende tuinfotografe en -schrijfster Modeste Herwig, en 'Het grote ijsboek' van Christophe Declercq.