Kunnen wij u helpen

09:00 - 18:00

Breng een bezoekje

 Grote Steenweg 10/0
2431 Veerle

11 groene februaritips

Het is elke dag gelukkig alweer iets langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit. Ben je afgelopen herfst vergeten narcissen, tulpen, blauwe druifjes of krokussen in de tuin of terras- en balkonpotten te planten? Niet getreurd! Je vindt bij ons tuincentrum in Veerle - Laakdal volop bloeiende bloembollen 'op pot'. Daarmee fleur je huis, tuin en balkon in een handomdraai op. En je kunt nog meer doen om de laatste wintermaanden binnen en buiten op te vrolijken.

 1. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Of koop ze kant-en-klaar in een mooie schaal, mand of pot. Je kunt de door de kwekers voorgetrokken bolletjes zowel binnen als buiten zetten. Op het terras of het balkon heb je er langer plezier van. Binnen bloeien ze vanwege de relatief hoge warmte korter. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Voor op de tuin- of balkontafel zijn er ook nog bloeiende violen en de eerste primula's verkrijgbaar.
 2. Pollen of kluiten sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan en zich daar vermeerderd hebben kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten. Of aan een andere tuinliefhebber cadeau doen. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van narcissen en kerstrozen, want dan bloeien ze langer in plaats van energie te stoppen in het vormen van zaden.
 3. Maak het in huis extra gezellig met zo veel mogelijk groene of bonte bladplanten en bloeiende kamerplanten. Je hebt nu volop keuze uit onder andere bloeiende kalanchoë's, cyclamen, primula's, flamingoplanten (Anthurium) en lepelplanten (Spathiphyllum).  
 4. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen of (fruit)boompjes.
 5. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen en leibomen, zoals de leilinde en dakplataan. Wilgen kun je nu nog knotten.
 6. Verwijder onkruid, zoals paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu goed zichtbaar en makkelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken.
 7. Bind de hoofdtakken van klimrozen zo horizontaal mogelijk vast. Uit de horizontaal geleide hoofdtakken komen straks de jonge uitlopers die rijk zullen bloeien.
 8. Vergeet niet de in de schuur of garage of de op zolder overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Verwijder bruine en zieke bladeren en takken. Je kunt ook beginnen met het verpotten van je kuipplanten en kamerplanten, wanneer deze een iets grotere pot en verse potgrond kunnen gebruiken.
 9. Ruim de schuur of garage op en maak het tuingereedschap en gebruikte potten schoon. Kijk of het gereedschap geslepen, bijgesteld of geolied moet worden en of alles nog naar behoren werkt, zoals de grasmaaier en (elektrische) heggenschaar.
 10. Voer de tuinvogels (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten, vetbollen of speciale, zoutloze vogelpindakaas. Door ze nu naar je tuin of balkon te lokken helpen ze je straks in je strijd tegen slakken en rupsen. Zet ook een waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer. Hang een nestkastje op of maak de nestkastjes die je al hebt schoon met heet water en een harde borstel.
 11. Zoek iets fleurigs uit voor Valentijn. Of het nu een bos rozen of tulpen is, een kamerplant in een pot met hartjesdessin, een hartvormige schaal vol voorjaarsbloeiers, een flinke struik van haar favoriete kruid of een paar mooie bloesemtakken (vers of van kunststof). In ons tuincentrum in Veerle - Laakdal vind je vast iets van haar gading.