Het is eind mei: de dagen zijn langer, de avonden zwoeler en je tuin begint nu écht op gang te komen. Misschien zie je al de eerste oogst verschijnen in je moestuin – knapperige radijsjes, jonge spinaziebladeren of een bosje verse kruiden. De lente loopt beetje bij beetje op z’n einde, en dat betekent: tijd om te proeven! In deze blog nemen we je mee in de smaak van het seizoen. Wat kun je nu uit eigen tuin oogsten en wat maak je ermee? Plus: tips om je tuin of balkon om te toveren tot een klein culinair paradijsje. Zaaien én smullen – daar draait het om.
Wat groeit er nu? Lente-op-z’n-best
Eind mei is een heerlijke periode in de moestuin: de eerste groenteplanten zijn flink gegroeid, je kunt regelmatig oogsten en de zomer komt al om de hoek kijken. Dit is wat er nu op je bord kan belanden:
- Radijsjes: snelgroeiend, pittig en heerlijk knapperig
- Spinazie: jong geoogst lekker mals en ideaal voor salades
- Rucola: groeit snel door en geeft een mooie peperige bite
- Lente-ui: mild van smaak en lekker in allerlei gerechten
- Tuinkers: groeit zelfs op een nat keukenpapiertje – leuk om samen met kinderen te doen
- Verse kruiden: zoals peterselie, bieslook, basilicum en munt
Heb je nog geen moestuin? Veel van deze groenten en kruiden kun je nu nog prima in potten of bakken zaaien of kopen als jonge plantjes bij het tuincentrum. Zo geniet je de hele zomer van verse oogst.
Recept: Voorjaarsrisotto met spinazie en doperwten
Romig, fris en vol smaak – perfect voor een doordeweekse avond of een tuinfeestje.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 300 g risottorijst
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 150 g spinazie
- 100 g doperwten (vers of diepvries)
- 50 g Parmezaanse kaas
- Klontje boter
- Verse munt of peterselie
Bereiding:
Fruit het sjalotje en de knoflook in wat olie. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij terwijl je blijft roeren. Voeg op het einde de spinazie en doperwten toe. Roer de kaas en boter erdoor, breng op smaak met peper en zout en garneer met verse kruiden.
Recept: Frisse salade met rucola en radijs
Zo klaar en boordevol smaak – perfect bij een quiche of op de lunchtafel.
Je hebt nodig:
- Een hand rucola
- 1 appel, in dunne plakjes
- Een paar radijsjes, in schijfjes
- Handje walnoten
- Eventueel: zachte geitenkaas of feta
- Dressing: olijfolie, citroensap, honing, mosterd
Meng alles in een grote schaal en serveer koud. Voor een extra lente-touch: strooi er wat eetbare bloemen overheen, zoals viooltjes of Oost-Indische kers.
Kruidenboter maken: snel, lekker en leuk met kids
Zelfgemaakte kruidenboter is een feestje op je bord – en je maakt het in een paar minuten. Laat zachte roomboter op kamertemperatuur komen en meng met:
- Fijngehakte kruiden (bieslook, peterselie, dille, basilicum)
- Rasp van een halve citroen
- Zeezout en zwarte peper
Laat even opstijven in de koelkast en serveer bij gegrild brood of een zomerse barbecue. Leuk om in kleine potjes cadeau te geven – of om samen met kinderen te maken als eetbaar tuinprojectje.
Maak je tuin eetbaar: tips voor de late lente
Nu is hét moment om verder te denken dan bloemen alleen. Een tuin vol eetbare planten is niet alleen mooi, maar ook ontzettend leuk én lekker. Wat kun je nú nog doen?
- Zaai nog snel: sla, snijbiet, boontjes en courgette kunnen nog prima de grond in
- Plant kruiden in bakken: zet ze dicht bij de keukendeur – dan pluk je sneller
- Gebruik bloempotten slim: zelfs op een balkon of vensterbank kun je oogsten
- Ga voor combi’s: bloemen zoals afrikaantjes en goudsbloemen houden plagen weg én fleuren je moestuin op
- Laat je inspireren in het tuincentrum: van zaden tot kruidenplantjes – alles staat er nu op z’n mooist
Genieten van je tuin met vork én vingers
Zin om je tuin nog ‘lekkerder’ te maken? Kom langs bij ons tuincentrum in Veerle - Laakdal voor alles wat groeit, bloeit én smaakt. Onze medewerkers helpen je graag op weg met zaden, plantjes, potten en inspiratie! Tuinieren gaat immers niet alleen over schoffelen en sproeien, maar ook over genieten. Met je handen in de aarde, met kinderen die helpen zaaien, én met je bord op schoot in het zonnetje. Wat je zelf kweekt, smaakt beter – en het plezier begint al bij het planten. Dus: kijk eens rond in je tuin of op je balkon. Wat groeit er? Wat kun je vandaag oogsten? En wat belandt er vanavond op tafel? Laat je verrassen door de smaak van het seizoen.